over ons

initiators

Het begon als een ludiek idee aan de koffietafel: om ‘iets met het plastic zwerfafval op het strand te doen’, en is inmiddels uitgegroeid tot Stichting De Jut Fabriek Terschelling. Wij zijn Vincent Kooijman en Ivo Wiersma, de bedenkers van De Jut Fabriek. 

Met een ‘gewoon doen-mentaliteit’ zijn we in het diepe gesprongen en gaan kijken wat we met plastic kunnen maken. We begonnen in onze schuur met hobbymatige apparatuur, dit gaf ons inzicht in de mogelijkheden. Al snel bleek dat wanneer we echt een verschil wilde maken in het reduceren van plastic afval, er opgeschaald moest worden. Een serieuzere kijk op het maatschappelijk probleem van het plastic afval dat aanspoelt op het strand, gaf ons genoeg aanleiding om een stichting te starten en hiermee een oplossing te kunnen bieden in dienst van de maatschappij.

Precious Plastic

We hoeven niet te doen alsof wij het wiel opnieuw hebben uitgevonden. In de beginselen van het uitzoeken van wat er allemaal van plastic te maken is, kwamen wij het concept van ‘Precious Plastic’ tegen. Een open source platform, ooit begonnen als afstudeerproject van Dave Hakkens. 

Ondertussen is dit een onderdeel geworden van One Army, een wereldwijd web van meer dan 10.000 gebruikers met eenzelfde visie als die van De Jut Fabriek. Namelijk: het duurzaam gebruiken van de mooie grondstof die plastic heet. Dit platform is geweldig voor kennisdeling, netwerken en biedt ook de mogelijkheid om producten van elkaar te kopen. Benieuwd? Kijk dan eens op de website: https://preciousplastic.com/

VRIJWILLIGERS

Een stichting kan niet draaien zonder vrijwilligers. Ondertussen telt stichting De Jut Fabriek Terschelling bijna 20 vrijwilligers die zich elk op hun eigen manier inzetten voor De Jut Fabriek. 

De meesten hebben veel affiniteit met het verwerken van plastic en staan geregeld in onze werkplaats om het plastic, dat als afval gezien werd, om te toveren tot nieuwe producten. Ook geven ze workshops aan een brede doelgroep om zo bewustwording te creëren voor het probleem en de mogelijke oplossing. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die meer hun ei kwijt kunnen in het onderhoud en de bouw van de werkplaats of het fotograferen van alles in en rondom De Jut Fabriek. 

Lijkt het jou ook leuk om bij te dragen aan onze stichting? Kom eens langs tijdens onze openingstijden om te zien wat er gebeurt of neem contact met ons op via de mail.